De getijden van rouw
Rouw loopt uit de pas met de tijd. Hoewel de klok doortikt, kan het passeren van een maand, jaar of decennium gevoelens van rouw juist weer laten opflakkeren. Hoe draag je verdriet met je mee? En hoe verandert dit met de tijd?
Die naam die elk jaar blijft verschijnen op de verjaardagskalender of in je agenda. Hij of zij zou vandaag jarig zijn geweest als de dood niet tussenbeide was gekomen. Of die ene datum die je onthield, waarop iemand haar nog ongeboren kind verloor. Hierover schreef Marjolijn de Cocq haar Almanak van afscheid in de Kakkerlakjes-reeks. Deze middag gaat De Cocq met verschillende sprekers in gesprek over rouw, over hoe rouw komt en gaat als de getijden, en hoe de tijd zo meedogenloos kan verstrijken als je door rouw uit de pas loopt met het leven. Hoe verbeeld je rouw? Welke rouwrituelen kennen samenlevingen? Hoe hangen die samen met het verstrijken van tijd? En: slijt verdriet inderdaad, zoals het cliché wil, met de tijd?
Over de sprekers
Marjolijn de Cocq studeerde Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1994 is ze werkzaam als journalist. Ze deed onder meer verslag van het Joegoslaviëtribunaal en het Lockerbie-proces. Ook gaf ze leiding aan verschillende redacties van de gpd. Momenteel is De Cocq chef boeken bij Het Parool. Van haar hand verschenen Beter, slanker, sterker. De mythe van de maakbare mens (2015) en Maar ik hield al wel van je (2020). Meest recent is Almanak van afscheid in de Kakkerlak-reeks.
Djenné Fila is een illustrator die met haar illustraties verhalen verrijkt. Dit jaar won ze het Gouden Penseel voor haar illustraties in ‘Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen’. Djenné creëert sfeervolle beelden vol structuur, die ze met haar unieke collagetechniek samenstelt. Ze illustreert voor thema’s als geschiedenis, troost en natuur, en maakt beelden die raken.