Over de beleving van verlies en het verstrijken van de tijd

De getijden van rouw

Rouw loopt uit de pas met de tijd. Hoewel de klok doortikt, kan het passeren van een maand, jaar of decennium gevoelens van rouw juist weer laten opflakkeren. Hoe draag je verdriet met je mee? En hoe verandert dit met de tijd?

Die naam die elk jaar blijft verschijnen op de verjaardagskalender of in je agenda. Hij of zij zou vandaag jarig zijn geweest als de dood niet tussenbeide was gekomen. Of die ene datum die je onthield, waarop iemand haar nog ongeboren kind verloor. Hierover schreef Marjolijn de Cocq haar Almanak van afscheid in de Kakkerlakjes-reeks. Deze middag gaat De Cocq met verschillende sprekers in gesprek over rouw, over hoe rouw komt en gaat als de getijden, en hoe de tijd zo meedogenloos kan verstrijken als je door rouw uit de pas loopt met het leven. Hoe verbeeld je rouw? Welke rouwrituelen kennen samenlevingen? Hoe hangen die samen met het verstrijken van tijd? En: slijt verdriet inderdaad, zoals het cliché wil, met de tijd?

Over de sprekers

Marjolijn de Cocq studeerde Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1994 is ze werkzaam als journalist. Ze deed onder meer verslag van het Joegoslaviëtribunaal en het Lockerbie-proces. Ook gaf ze leiding aan verschillende redacties van de gpd. Momenteel is De Cocq chef boeken bij Het Parool. Van haar hand verschenen Beter, slanker, sterker. De mythe van de maakbare mens (2015) en Maar ik hield al wel van je (2020). Meest recent is Almanak van afscheid in de Kakkerlak-reeks.

Sholeh Rezazadeh is schrijver en dichter. In 2015 kwam ze vanuit Iran naar Nederland. Binnen drie jaar na haar aankomst tekende ze een contract voor haar literaire boek. Haar romandebuut De hemel is altijd paars (2021) werd bekroond met de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 en met de Bronzen Uil Publieksprijs 2021. Het boek bezorgde haar een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs 2022 alsmede voor Hebban Debuutprijs 2022. Verder won ze in 2019 de El Hizjra literatuurprijs categorie poëzie en in 2018 de Agora Lettera Schrijfwedstrijd categorie proza. Ik ken een berg die op me wacht is haar nieuwe roman.

Djenné Fila is een illustrator die met haar illustraties verhalen verrijkt. Dit jaar won ze het Gouden Penseel voor haar illustraties in ‘Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen’. Djenné creëert sfeervolle beelden vol structuur, die ze met haar unieke collagetechniek samenstelt. Ze illustreert voor thema’s als geschiedenis, troost en natuur, en maakt beelden die raken.

Gerelateerde programma’s
01 02 24
Het pand der goden. De eerste Surinaamse opera

Het pand der goden uit 1906 is een muziekdramatisch werk van de Surinaamse componist Johannes Nicolaas Helstone dat in de vergetelheid raakte. Nu gaat het Concertgebouworkest het stuk 15 februari 2024 voor het eerst sinds 1906 weer opvoeren. Hoe is het mogelijk dat de eerste grote opera uit Suriname zo lang ongelezen en ongehoord in de archieven is blijven liggen? En wat vertelt het verhaal over de Surinaamse muziekcultuur van de late negentiende en vroege twintigste eeuw?

Datum
Donderdag 1 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
15 12 23
Over ‘het genie’ en de uitvinding van de atoombom
Gezicht van het kwaad

De uitvinding van de atoombom is een van vele wetenschappelijke uitvindingen die in boeken en films worden geframed als product van één briljant brein. Zo ging deze zomer de film Oppenheimer maar liefst drie uur lang over natuurkundige Robert Oppenheimer en diens ogenschijnlijk solistische uitvinding van de atoombom, en verscheen dit najaar de roman De MANIAC over de wiskundige John von Neumann. Een avond met Margriet van der Heijden, Martijn van Calmthout, Daan Mulder en Emma Zuiderveen over het nieuwe boek van Benjamín Labatut en de representatie van wetenschap in kunst en cultuur.

Datum
Vrijdag 15 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
15 12 23
Untangling Discourses on anti-Semitism and Islamophobia in Light of October 7
The Danger of Conflation

Since Hamas’s atrocious attack on October 7 and Israel’s near-immediate retaliatory bombings that have killed more than 10,000 Palestinians, Europe has seen a troubling surge in both state and private efforts to restrict criticism of Israel or support of “the Palestinian cause” with the stated goal of protecting against anti-Semitism. But how is anti-Semitism being defined, why so, and with what results?

Datum
Vrijdag 15 dec 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25