Brutus2
De Nobele Samenzweerder

Brutus

De moord op Julius Caesar kan gerekend worden tot een van de meest besproken gebeurtenissen uit de klassieke oudheid. De moordenaar, Caesars vertrouweling Brutus, heeft een zeer slechte reputatie, maar is dat terecht? Wie of wat bepaalt bij koningsmoord of de dader achteraf als held of slechterik wordt gezien?

Let op: de voertaal voor dit programma is Engels.

Historica Kathryn Tempest schetst in de biografie Brutus een portret van een bijzondere Romeinse senator. Hij was filosoof, staatsman, vredestichter en legeraanvoerder. Maar bovenal is Marcus Junius Brutus bekend als ’s werelds beroemdste moordenaar. Brutus was controversieel en ondoorgrondelijk, ook voor zijn tijdgenoten. Zijn rol in de moord op Julius Caesar, de minnaar van zijn moeder, was opmerkelijk. Tempest stelt in deze biografie een interessante vraag: Was Brutus fout om zijn vriend en beschermheer te vermoorden, of had hij gelijk zijn vaderlandsliefde en idealen boven zijn persoonlijke voorkeuren te stellen? Tempest dook in het bronnenmateriaal uit Brutus’ tijd en brengt Brutus met haar biografie tot leven.

In dit programma zal UvA-historica Kit Morell onder de titel ‘Why Caesar had to go: Roman politics from republic to dictatorship’ spreken over de Late Republiek, de wereld waarin Brutus zich bewoog, en over het dictatorschap van Caesar. Kathryn Tempest zal daarna ingaan op Brutus en zijn receptie van oudheid tot heden. De avond wordt gemodereerd door UvA historicus Martijn Icks.

Over de sprekers

Kathryn Tempest is auteur en historica en studeerde en promoveerde aan de Universiteit van Londen in de klassieke talen. Ze is docent Romeinse geschiedenis en Latijnse literatuur aan de Universiteit van Roehampton. Tempest is gespecialiseerd in retorica, de Romeinse Republiek en Cicero. Ze schreef inmiddels drie boeken. Brutus verscheen bij Yale University Press en is al verkocht aan zes landen.

Kit Morrell doet postdoctoraal onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam bij het Anchoring Innovation project ‘Roman women: legal changes and finances’. Van haar hand verscheen in 2017 Pompey, Cato, and the Governance of the Roman Empire.

Martijn Icks(moderator) is docent Oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 2008 op een proefschrift over de Romeinse Keizer Heliogabalus, als handelseditie verschenen onder de titel The Crimes of Elagabalus: The Life and Legacy of Rome’s Decadent Boy Emperor (2011).

Gerelateerde programma’s
04 10 19
De glorie van Rome

Bestsellerauteur Adrian Goldsworthy bespreekt de werking en de invloed van het Romeinse leger. Het beste beroepsleger dat de wereld heeft gekend, was niet ‘slechts’ uit op de overwinning, maar op de totale vernietiging van de vijand. Met: Adrian Goldsworthy en Diederik Burgersdijk

Datum
Vrijdag 4 okt 2019 20:00 uur
Locatie
SPUI25