Brandbrief aan onze verzorgingsstaat

In haar nieuwe boek toont hoogleraar actief burgerschap Monique Kremer dat burgers en de verzorgingsstaat steeds vaker op gespannen voet staan. Er is een vertrouwenscrisis die vooral een uitvoeringscrisis is. De gelijkheid die de verzorgingsstaat nastreeft staat onder druk door zijn eigen wetten en uitvoering. Vanavond gaat Kremer hierover gesprek met Emine Uğur, Samir Achbab, Terra Dakota Stein, Illya Soffer en Marcel Ham.  

In Brandbrief aan onze verzorgingsstaat laat Monique Kremer zien dat de verzorgingsstaat steeds minder werkt voor burgers. Daarbij hebben zij die hem het meest nodig hebben – kortgeschoolden – daar het meeste last van. In dit persoonlijke essay introduceert Kremer de term ‘instantiekapitaal’ om bloot te kunnen leggen waarom de huidige verzorgingsstaat tekortschiet. Instantiekapitaal is het vermogen om met instanties te dealen, dat wil zeggen dat je voldoende bureaucratische vaardigheden hebt, de weg kan vinden en de juiste houding etaleert. Instanties die als stelsel van solidariteit voor mensen zouden moeten zorgen, geven op het moment juist zorgen. Hoe heeft dat kunnen gebeuren?  

Over de sprekers 

Monique Kremer is hoogleraar actief burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam, voorzitter van de Adviesraad Migratie en columnist van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken. Eerder werkte zij bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en was zij een van de auteurs van De val van de middenklasse? Het stabiele en kwetsbare midden.

Emine Uğur is columnist bij Trouw en al twintig jaar actief tegen armoedebestrijding. Ze heeft ook zelf ervaring met onder het bijstandsminimum leven.

Samir Achbab is bestuurskundige en een ervaren docent en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij schrijft momenteel een proefschrift waarin hij een narratieve analyse geeft van de veranderende verzorgingsstaat.

Terra Dakota Stein is jurist, sociaal ondernemer en zet zich met hart en ziel in voor het welzijn en de rechten van haar medebewoners in Amsterdam Noord.

Illya Soffer was tot voor kort directeur van Ieder(in), de koepel van belangenorganisaties van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Eerder studeerde zij politicologie en werkte ze als campagnestrateeg en verandermanager voor verschillende overheden en maatschappelijke organisaties.

Marcel Ham (moderator) is hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken en werkzaam bij Movisie.

Gerelateerde programma’s
17 06 25
Ambient Extremism in Reactionary Digital Politics

In this second talk of ACES’sDiagonalism” series, Robert Topinka engages with the idea of “ambient extremism. This type of contemporary digital reactionary politics entails a dissolution of distinctions between democracy and authoritarianism, information and misinformation, legitimacy and illegibility. How does this phenomenon reshape the terrain of democratic discourse and, thus, democratic public life generally speaking?  

Datum
Dinsdag 17 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 06 25
In cooperation with BC and Open Science Community Amsterdam
Celebrating Open Science: The 2025 OSCAWARDS

In recent years, the Netherlands has taken significant steps toward embracing Open Science. However, as this movement gains momentum, concerns about protecting scientific output and growing skepticism toward science are also on the rise. The third annual OSCAWARDS aims to strengthen the Open Science Community in Amsterdam by recognizing and celebrating the outstanding contributions of its members in advancing Open Science.

Datum
Donderdag 12 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 06 25
Onderzoek naar vroegmoderne vrouwen in verleden, heden en toekomst
Van marge naar middelpunt

Vroegmoderne vrouwen: verleden tijd? Allerminst! Van stadhoudersvrouwen als Amalia van Solms, prominente geleerden als Anna Maria van Schurman en innovatieve auteurs als Betje Wolff tot de verhalen van naamloze vrouwen uit archieven. De afgelopen decennia bloeit de studie naar vrouwen uit de periode tussen 1500 en 1800 als nooit tevoren. Daarnaast vinden ze hun weg naar het bredere publiek via tentoonstellingen, publiekboeken en podcasts. Vanavond werpen verscheidene deskundigen hun licht op hen.  

Datum
Woensdag 4 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25