Apollo, Dionysus, Ayahuasca
De Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank ayahuasca geniet veel aandacht, meestal vanuit farmacologisch, antropologisch of psychologisch perspectief. In deze lezing doet André van der Braak een aanzet tot een filosofie van ayahuasca.
De Braziliaanse ayahuascathee staat tegenwoordig volop in de belangstelling, niet alleen in de media maar ook in de academie. Het meeste onderzoek naar ayahuasca vindt echter plaats vanuit een farmacologisch, antropologisch of psychologisch perspectief.
Deze avond kijken we hiernaar vanuit een filosofisch perspectief. Friedrich Nietzsche maakte een beroemd onderscheid tussen twee benaderingen van de werkelijkheid: de apollinische, waarin de werkelijkheid als kosmos (schone ordening) verschijnt, en de dionysische, waarin de grondeloze chaos van de werkelijkheid wordt blootgelegd. De Griekse goden Apollo en Dionysus beheerden gezamenlijk het orakel van Delphi. In de Griekse mysteriescholen werd de ingewijde binnengeleid naar een levende ervaring van de onderlinge afhankelijkheid van Apollo en Dionysus. Deze lezing door André van der Braak vormt een aanzet tot een filosofie van ayahuasca.
Over de sprekers
André van der Braak studeerde in 1986 af aan de UvA op Nietzsche en het boeddhisme. Hij promoveerde in 2004 aan de Radboud Universiteit Nijmegen op Nietzsche, en publiceerde o.a. in 2011 Nietzsche and Zen: Self-Overcoming without a Self. Sinds 2012 is hij aan de Vrije Universiteit verbonden als hoogleraar boeddhistische filosofie in dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities.
Marlou van Paridon (moderator) is als docent filosofische beroepsopleidingen verbonden aan de ISVW, de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden. Zij ontwikkelde daar de opleiding Zin geven aan werk. In 2017 verscheen van haar bij ISVW Uitgevers Socratisch gesprek voor beginners. In Amsterdam heeft zij een praktijk voor training en begeleiding van het socratisch gesprek,