Amsterdam: een brakke stad
Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?
Van oorsprong ligt Amsterdam niet alleen aan de zee, maar ín zee. Het water was naast een zegen voor de stad, ook een bron van uitdagingen. In de vroegmoderne tijd ontwikkelde Amsterdam een uitgebreid en complex systeem om haar inwoners van schoon drinkwater te voorzien. Dit systeem liep uiteen van duizenden regenwaterbakken tot waterschuiten die het water bij Weesp ophaalden. De verdeling van drinkwater werd alleen lang niet evenredig verdeeld tussen verschillende huishoudens. Wat had dit voor invloed op de Amsterdammer van de vroegmoderne tijd?
Vandaag de dag kampt Amsterdam wederom met schaarste aan schoon drinkwater. De verzilting van de waterbronnen zorgen voor grote uitdagingen voor stedenbouwkundigen. Zo wordt het zoete water van het Amsterdam-Rijnkanaal steeds zouter. Het gebruik van regenwater, dat ooit zo vanzelfsprekend was, wordt nu opnieuw onderzocht als oplossing voor de toekomst. Gemeente Amsterdam bereid zich op verschillende manieren voor op een duurzame watertoekomst. Hoe kunnen Amsterdammers zich meer bewust worden van de plek waar zij wonen en de effecten die dit heeft op hun water?
Over de sprekers
Bob Pierik is als historicus gespecialiseerd in het stadsleven. Hij promoveerde in 2022 aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Urban Life on the Move. In 2023 publiceerde hij zijn boek Zo veel leven voor de deur. Een geschiedenis van alledaags Amsterdam in de zeventiende en achttiende eeuw. Hij woont en werkt in Amsterdam, maar net als veel Amsterdammers uit de zeventiende en achttiende eeuw is hij import-Hollander; hij is geboren en getogen in Zwolle en studeerde geschiedenis en filosofie in Den Haag, Leiden en Amsterdam. Hij schreef onder andere voor De Groene Amsterdammer en Elsevier Weekblad.
Meer informatie over de sprekers volgt spoedig.
Afbeelding: Pieter Nolpe, Doorbreken van de Sint-Antoniesdijk, 1651. Prent, 40,5 x 51 cm. Rijksmuseum. (Publiek domein)