Pieter Nolpe, Doorbreken van de Sint-Antoniesdijk, 1651
SPUI25 X 24 uur Centrum

Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Van oorsprong ligt Amsterdam niet alleen aan de zee, maar ín zee. Het water was naast een zegen voor de stad, ook een bron van uitdagingen. In de vroegmoderne tijd ontwikkelde Amsterdam een uitgebreid en complex systeem om haar inwoners van schoon drinkwater te voorzien. Dit systeem liep uiteen van duizenden regenwaterbakken tot waterschuiten die het water bij Weesp ophaalden. De verdeling van drinkwater werd alleen lang niet evenredig verdeeld tussen verschillende huishoudens. Wat had dit voor invloed op de Amsterdammer van de vroegmoderne tijd?

Vandaag de dag kampt Amsterdam wederom met schaarste aan schoon drinkwater. De verzilting van de waterbronnen zorgen voor grote uitdagingen voor stedenbouwkundigen. Zo wordt het zoete water van het Amsterdam-Rijnkanaal steeds zouter. Het gebruik van regenwater, dat ooit zo vanzelfsprekend was, wordt nu opnieuw onderzocht als oplossing voor de toekomst. Gemeente Amsterdam bereid zich op verschillende manieren voor op een duurzame watertoekomst. Hoe kunnen Amsterdammers zich meer bewust worden van de plek waar zij wonen en de effecten die dit heeft op hun water?

Over de sprekers 

Bob Pierik is als historicus gespecialiseerd in het stadsleven. Hij promoveerde in 2022 aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Urban Life on the Move. In 2023 publiceerde hij zijn boek Zo veel leven voor de deur. Een geschiedenis van alledaags Amsterdam in de zeventiende en achttiende eeuw. Hij woont en werkt in Amsterdam, maar net als veel Amsterdammers uit de zeventiende en achttiende eeuw is hij import-Hollander; hij is geboren en getogen in Zwolle en studeerde geschiedenis en filosofie in Den Haag, Leiden en Amsterdam. Hij schreef onder andere voor De Groene Amsterdammer en Elsevier Weekblad.

 Meer informatie over de sprekers volgt spoedig.  

Afbeelding: Pieter Nolpe, Doorbreken van de Sint-Antoniesdijk, 1651. Prent, 40,5 x 51 cm. Rijksmuseum. (Publiek domein)

Gerelateerde programma’s
20 02 25
De uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2025

De uitreiking van de negende J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van de afgelopen twee jaar, 2023 en 2024, vindt plaats tijdens de Week van het Korte Verhaal. Tijdens dit feestelijke programma brengt Manon Uphoff een ode aan het korte verhaal. Journalist en mode-/cultuuractivist Janice Deul studeerde af op het werk van haar stadsgenoot J.M.A. Biesheuvel, zij vertelt over haar bewondering voor de schrijver. Presentatie: Arjen Fortuin.

Datum
Donderdag 20 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
13 02 25
Netherlands and Beyond
Reproductive Justice

Reproductive justice is a Black feminist concept that has been gaining traction in both activism and research around the world, but in the Netherlands the concept is not well known. Currently, we are faced with multiple forms of reproductive injustice: the criminalization of abortion, enhanced maternal and neonatal mortality rates for people of colour, and accumulating research addressing the structural nature of obstetric violence and racism. The investments in reproduction are uneven, when it comes to different groups of people across the world, especially in (post)colonial contexts. All these injustices with relation to reproduction, is what the term reproductive justice aims to address, analyse, and fight. During this evening, a rich panel of academics and midwives introduce and discuss the concept of reproductive justice, what is at stake and what is to be learned.

Datum
Donderdag 13 feb 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
06 02 25
Mapping the Erasure

Human geographer Hashem Abushama sheds his light on the significance of understanding the multiple Palestian geographies and how it is a map without guarantees. Proposing the practice of reading and practicing countermaps that refute linear and colonial practices of time, he explores the ways in which counter-mapping can bring into focus the contingent and differentiated nature of settler colonial dispossession and fragmentation, as well as the embodied, spatial practices and processes of Palestinian return and freedom.  

Datum
Donderdag 6 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25