Codex Seraphinianius, Tantra Song en Building Stories
Luigi Serafini
Codex Seraphinianius
De Codex Seraphinianius (1981) is een geïllustreerde encyclopedie van een imaginaire wereld met even prachtige als bizarre afbeeldingen van flora, fauna, machines, wetenschap en architectuur. Luigi Serafini, de Italiaanse kunstenaar die zich liever dichter noemt, wilde met dit surrealistische werk de vreugde en verwondering oproepen die hij als kind ervoer als hij door de encyclopedie bladerde toen hij nog niet kon lezen, maar waarin hij wel schoonheid en een systeem herkende. Vandaar ook het verzonnen schrift, dat mensen van over de hele wereld jarenlang toch hebben geprobeerd te ontcijferen en het boek een cultstatus bezorgde.
Franck Andre Jamme
Tantra Song
Tantra Song is een prachtig boek over de abstracte tantrische schilderkunst uit Rajasthan, India. Het kostte de Franse dichter Franck André Jamme twintig jaar en een bijna fatale val in een ravijn om toegang te krijgen tot de gesloten gemeenschap der tantrikas en de kunst waarop zij mediteren om in een toestand van verhoogd bewustzijn te raken. Het zijn afbeeldingen van het universum en metafysische begrippen als bewustzijn, energie en de relatie tussen het mannelijke en vrouwelijke, teruggebracht tot hun meest elementaire, vaak geometrische vorm. Puur en poëtisch in hun eenvoud. Dit visuele lexicon, dat sinds de zeventiende eeuw van generatie op generatie wordt doorgegeven, zou niet misstaan in musea voor moderne kunst. Een van mijn meest dierbare boeken.
https://www.theparisreview.org/blog/2012/04/03/an-egoless-practice-tantric-art/
Chris Ware
Building Stories
Building Stories is meer dan een boek, het is een doos met veertien verschillende vormen drukwerk, van leporello’s en kranten tot gedrukte werken en een spelbord. Je kunt ieder werkje zelfstandig lezen maar samen vertellen zij het verhaal van een brownstone building in Chicago. Je bepaalt zelf waarmee je begint en in welke volgorde je het gebouw – met zijn eigen observaties en mijmeringen – en inwoners leert kennen; van de vrouwelijke vrijgezel zonder naam met beenprothese tot de bij die rondvliegt met existentiële levensvragen. Chris Ware, meermalen gekroond tot beste striptekenaar van de wereld, werkte twaalf jaar aan Building Stories en laat je als lezer ook werken. Zijn melancholische, intieme observaties van menselijk onvermogen zijn meesterlijk, prachtig getekend en met veel humor in de details. Zijn werk laat je vanuit nieuwe perspectieven naar je eigen woning kijken, waar we nu toe veroordeeld zijn. Bovendien werpt het nieuw licht op de kunst en architectuur van verhalen vertellen.