© Boom Uitgevers
De zijkant van de filosofie

Wijsvrouwen

Iedereen kent Socrates, Kant en Nietzsche. Maar hoe zit het met Theano, Porete, Cereta en Salomé? De westerse canon van de filosofie wordt grotendeels gevormd door witte mannen, hoog tijd om te luisteren naar de wijsvrouwen die elk tijdperk kent.

In hun nieuwe boek De zijkant van de filosofie belichten Aline D’Haese en Frank Meester in dialoog de zogeheten ‘zijkant van de filosofie’. Wie zijn de wijsgerige vrouwen die stelselmatig worden weggedrukt naar de marge? Tijdens deze avond zullen experts ons inwijden in het werk van drie historische vrouwelijke denkers wier werk behoort tot respectievelijk de klassieke, middeleeuwse en moderne filosofie. Marije Martijn bespreekt het denken van Hipparchia, Babette Hellemans verzorgt een introductie van het werk van Heloise en Annemie Halsema licht de filosofie van Judith Butler toe. Tezamen met D’Haese en Meester zullen zij zich vervolgens buigen over de westerse geschiedenis van het vrouwelijke denken. Bestaat er eigenlijk wel iets zodanigs, ‘het vrouwelijke denken’? Hoe werkt canonisering? En wat is het belang van filosofische representatie?

Over de sprekers

Aline D’Haese studeerde klassieke talen aan de KU Leuven. Daarna studeerde ze summa cum laude af in de wijsbegeerte. Ze is docent Latijn, Grieks en filosofie en is verbonden aan de Universiteit van Leuven. Ze leverde een bijdrage aan Diner pensant, en aan het werkboek van Het goede leven en de vrije markt.

Frank Meester is filosoof, schrijver en initiatiefnemer van de filosofische denktank Nieuw Licht. Hij schreef onder meer Zie mij, Islam en samen met Stine Jensen het kinderboek Hoe voed ik mijn ouders op? Onder de naam Gebroeders Meester had hij met zijn broer Maarten een column in de Volkskrant en publiceerde hij de bestseller Meesters in de filosofie.

Marije Martijn is hoogleraar Geschiedenis van de Filosofie aan de Vrije Universiteit. Haar onderwijs en onderzoek betreffen vooral de filosofie van de oudheid. Zij publiceerde onder andere over natuur, wetenschap, logica en wiskunde in het Neoplatonisme van de late oudheid en is met collega’s een netwerk aan het opzetten voor kritische reflectie op de canon van de filosofie.

Babette Hellemans doceert middeleeuwse ideeëngeschiedenis, historische antropologie en moderne cultuurtheorie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij promoveerde in 2006 aan de Universiteit Utrecht en de EHESS in Parijs (co-tutelle de thèse). Zij publiceerde onder andere over middeleeuwse vrouwen als Heloise en de mystica Mechtild van Maagdenburg, en is geïnteresseerd in de vraag hoe moderne, academische discoursvorming vanuit de linguistic turn een effect heeft op de historische interpretatie van wat ‘denken’ is, en ‘vrouwelijk denken’ in het bijzonder.

Annemie Halsema is universitair hoofddocent aan de afdeling Filosofie van de Vrije Universiteit. Zij doceert hedendaagse continentale filosofie en coördineert de minor Gender and Diversity. Zij publiceerde twee boeken over Luce Irigaray en stelde een Nederlandse bundel samen met vertalingen van het werk van Judith Butler. In 2021 komt de interdisciplinaire bundel Bodies That Still Matter. Resonances of the Work of Judith Butler uit bij AUP.

Gerelateerde programma’s
10 12 20
Het vrouwenbrein

Vrouwen hebben niet dezelfde hersenen als mannen, zo zijn vrouwelijke hersenen kleiner dan die van de man. Toch doet hun denkvermogen zeker niet onder voor dat van mannen. Iris Sommer schetst in haar boek ‘Het vrouwenbrein’ hoe en waarom onze hersenen verschillen en gaat hierover tijdens dit programma in gesprek.

Datum
Donderdag 10 dec 2020 17:00 uur
Locatie
Online
08 02 21
Het nut van de man

Sinds #MeToo ligt de man, vooral de witte, opnieuw onder vuur als wellustig patriarch en geprivilegieerd onderdrukker. Feminisme bloeit en de man raakt uit de mode. Wat blijft er over van mannelijkheid? En wat is mannelijkheid eigenlijk?

Datum
Maandag 8 feb 2021 20:00 uur
Locatie
Online
25 03 19
Hedendaags feminisme

We spreken vaak over feminisme alsof het een eensgezinde stroming is waarin wordt gestreden voor de rechten en vrijheden van vrouwen. Maar de vrijheid van de één is niet die van de ander. Waar feminisme voor staat, lijkt sterk af te hangen van je achtergrond, levenswijze en maatschappelijke positie.

Datum
Maandag 25 mrt 2019 20:00 uur
Locatie
SPUI25