Jean-Louis Ernest Meissonier - Young Man Writing

Uitreiking Skriptieprijs 2020

Skript Historisch Tijdschrift reikt in samenwerking met Athenaeum Boekhandel voor het twaalfde jaar op rij de prijs voor de beste bachelorscriptie Geschiedenis van Nederland uit!

Tijdens het online programma maken we bekend wie de Skriptieprijs 2020 heeft gewonnen. Deze wordt uitgereikt aan de auteur van de beste bachelorscriptie Geschiedenis van Nederland. De drie kanshebbers zijn Aela Andrée, Marie Keulen en Renate Smit. Na de uitreiking zal een korte lezing worden gegeven door Alexander Geelen.

Skript Historisch Tijdschrift is een onafhankelijk wetenschappelijk blad dat in 1979 is opgericht. Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar. De redactie, bestaande uit geschiedenisstudenten en pas afgestudeerden, wil bijdragen aan actuele historische debatten, en biedt getalenteerde studenten de kans om hun werk aan een breder publiek te presenteren.

Over de sprekers

Aela Andrée onderzocht hoe de Communistische Partij van Holland en de Communistische Jeugdbond zich in het Interbellum voorbereidden op een naderende oorlog en in hoeverre dit als antimilitarisme te beschouwen viel.

Marie Keulen verdiepte zich in de wisselwerking tussen de ruimtelijke en sociale structuur van vroegmodern Willemstad en de manier waarop de ruimtelijke structuur de mobiliteit van verschillende bevolkingsgroepen beïnvloedde.

Renate Smit beschrijft in haar scriptie waarom de zes dorpen die samen de Waterlandse Unie vormden, besloten samen te werken bij de aankoop van ambachtsheerlijkheden van Waterland in de achttiende eeuw.

Alexander Geelen is promovendus aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij maakt deel uit van het NWO-onderzoeksproject ‘Resilient diversity: The governance of racial and religious plurality in the Dutch empire, 1600-1800′. Skript had de eer om hem te interviewen voor het meest recente nummer over kritische geschiedenis.

Moderator: Noa Duijsens

20210505 Uitreiking scriptieprijs

Gerelateerde programma’s
28 04 21
Een ode aan Willem Elsschot

Willem Elsschot behoeft weinig introductie. Hij schiep een relatief klein oeuvre, dat meer dan zestig jaar na zijn dood nog altijd getuigt van zijn zeldzame schrijftalent. Deze middag brengen we met Alma Mathijsen en Yra van Dijk een ode aan het werk van Elsschot. Moderator: Diederik Burgersdijk.

Datum
Woensdag 28 apr 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
14 04 21
Over Tacitus en zijn Annalen

De Romeinse geschiedschrijver Tacitus (ca. 55-ca. 120) is onder meer bekend van zijn uitgebreide werk de Annalen, waarin hij schreef over onder meer de keizers Tiberius, Claudius en Nero, en over de brand van Rome, de christenvervolging en de dood van Seneca. In dit programma vragen we ons bij de presentatie van Vincent Huninks nieuwe vertaling van de Annalen af: hoe moeten we het werk van Tacitus nu zien, zovele jaren later?

Datum
Woensdag 14 apr 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
02 04 21
Het beste filosofieboek van het afgelopen jaar
De Socratesbeker 2021

Het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek, wie schreef dat het afgelopen jaar? Aan het begin van de Maand van de Filosofie horen wij welk werk met de Socratesbeker 2021 wordt bekroond.

Datum
Vrijdag 2 apr 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online