20210406-u-mag-even-zitten
© unsplash
Over ziekte, taal en autonomie

U mag even plaatsnemen

Ziek zijn en je kerngezond voelen, dat overkwam Caroline Reeders: moeder, directeur van Athenaeum Boekhandel, echtgenote van een arts. Met de diagnose borstkanker belandt ze in een parallel universum. In dit programma spreken we naar aanleiding van de presentatie van haar boek U mag even plaatsnemen over ziekte en gezondheid, taal en autonomie

In U mag even plaatsnemen rapporteert Reeders vanuit de kuipstoeltjes in de wachtkamers van het OLVG en het Antoni van Leeuwenhoek, de stille werkkamer thuis of die op het Amsterdamse Spui, de operatiekamer, de bestralingsunit en het gymlokaal van Oncofit over haar verwondering. Ze schrijft over haar innerlijke ambivalentie in een decor van duizelingwekkend goede zorg. Wanneer je lichaam onderwerp van gesprek van anderen wordt en je geen controle hebt over wat ermee gebeurt, is het haast onmogelijk een gevoel van autonomie te behouden. Voor Reeders blijkt het de taal te zijn, die haar grip op de situatie geeft. Door te schrijven over wat zij waarneemt, brengt ze haar talige wereld in stelling in het nieuwe, parallelle universum van ziekte en zorg.

Over de sprekers

Caroline Reeders, afgestudeerd als neerlandica en communicatiewetenschapper en directeur van Athenaeum Boekhandel, werkte bij verschillende uitgeverijen en een importeur van tijdschriften, dagbladen en boeken. Ze schreef voor Boekblad, gaf gastcolleges ‘Crossmediale concepten’ aan studenten van de Hogeschool van Amsterdam, woonde een paar jaar in Johannesburg en bracht samen met haar echtgenoot twee dochters groot. U mag even plaatsnemen is haar eerste boek.

Pieter van den Blink is journalist en schrijver. Naast zijn werk voor dag- en weekbladen maakte hij radioreportages en een tv-documentaire. Hij schreef drie journalistieke boeken voordat het moment aanbrak om zijn blik naar binnen te richten en woorden te geven aan zijn eigen verhaal. Dat resulteerde in Het allerbeste (Prometheus, 2020), een autobiografische roman over ziekte, genezing, angst en liefde.

Bart van Eldert werkte als verslaggever en economiecolumnist voor het Algemeen Dagblad en schreef samen met NRC’s Danielle Pinedo het bij Prometheus uitgegeven brievenboek Beter worden is niet voor watjes. Hij heeft leukemie. Zijn vrouw is behandeld voor borstkanker. Ze hebben twee kinderen.

Maaike Hommes is als promovendus verbonden aan de Justus Liebig Universitat in Giessen, en momenteel ook als gastonderzoeker aan ASCA, UvA. Ze werkt aan een proefschrift over medisch onverklaarde klachten, en de manier waarop kennis is geconstrueerd in (medische) wetenschap. Voorheen werkte ze onder andere voor stichting Mediamatic en Felix Meritis

Moderator: Abdelkader Benali

Gerelateerde programma’s
15 05 19
De levensloop van een intiem lichaamsdeel
Borsten

In dit programma spreken we over borsten, een lichaamsdeel dat de helft van de wereldbevolking heeft, maar waar de meerderheid van de mensen weinig van weet. Met auteur Corien van Zweden kijken we naar de levensloop van dit intieme lichaamsdeel. Hoe belangrijk zijn borsten in het leven van de vrouw? Hoe goed kennen wij onze borsten eigenlijk? En hoe is het om gedwongen zonder borst(en) te moeten leven?

Datum
Woensdag 15 mei 2019 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
15 12 17
Proost op de wetenschap
Gezondheidsapps met bijwerkingen?

Gezondheidsapps worden bejubeld. Een simpel appje op je telefoon kan je helpen om gezonder te leven, bijvoorbeeld door al je bewegingsactiviteiten bij te houden, je eetpatroon inzichtelijk te maken en voorstellen voor gezondere verbeteringen te doen. Omdat de meeste gezondheidsapps gratis te downloaden zijn, is het bovendien voor iedereen mogelijk om zijn of haar gezondheid te verbeteren met zo’n app. Een prachtige ontwikkeling, toch?

Datum
Vrijdag 15 dec 2017 17:00 – 18:00
Locatie
SPUI25