Poëzie onder de microscoop (reprise)

Is het lab een plaats voor poëzie? Hoe wordt wetenschappelijk onderzoek een gedicht? Dichter Rosa Schogt is in 2021 en 2022 artist in residence in het lab van medisch bioloog Renée van Amerongen. Ze gaan in gesprek met elkaar en het publiek over hoe ze elkaar vonden, wat ze van elkaars werk begrepen, en hoe kunst en wetenschap elkaar inspireren.

Sinds de oprichting van haar eigen onderzoeksgroep aan het Swammerdam Institute for Life Sciences bij de Universiteit van Amsterdam werkt Renée van Amerongen regelmatig samen met kunstenaars en designers. In 2020 besloot zij een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan door zelf een artist-in-residency te starten. Rosa Schogt werd in 2019 moeder van een tweeling en zocht naar een manier om de lichamelijke veranderingen die horen bij zwangerschap en moederschap om te zetten in poëzie. Een wetenschappelijke blik leek haar een geweldige insteek voor lijfelijke taal die niet sentimenteel is.

Met een gezamenlijk enthousiasme voor borsten startte hun samenwerking. Eerst waren beiden nog zoekende, maar gaandeweg werd de wederzijdse inspiratie steeds duidelijker. Van Amerongen legde Wnt-signalering uit aan Schogt en hoorde poëtische vergelijkingen uit haar eigen mond komen. Schogt raakte gefascineerd door de regelfunctie van cellen en hoorde poëzie in woorden als totipotent, CRISPR en beta-catenine. Een bundel is inmiddels in de maak.

Eerder dit jaar presenteerden Schogt en Van Amerongen hun samenwerking reeds bij SPUI25 tijdens de Week van de Poëzie. Voor wie het toen heeft gemist, of voor wie nog een keer wil komen kijken en luisteren, keren zij terug ter gelegenheid van het weekend van de wetenschap (1 en 2 oktober) én in het kader van de internationale ‘breast cancer awareness’ maand (oktober). Moderator Tanne van der Wal spreekt met Schogt en Van Amerongen over hun samenwerking en het snijvlak van kunst en wetenschap.

Over de sprekers

Rosa Schogt schrijft poëzie en is de eerste artist in residence van het Van Amerongen-lab. Ze debuteerde in 2019 als dichter bij de Arbeiderspers met de bundel Dansen te ontspringen. Afgelopen jaar opende ze de Nacht van de Poëzie, en schreef ze jeugdpoëzie voor theatergezelschap BonteHond. Haar gedichten stonden o.a. in Revisor, NRC en Meander. Ze werkt aan haar tweede bundel.

Renée van Amerongen is medisch bioloog en doet fundamenteel onderzoek op het snijvlak van de ontwikkelings-, stamcel- en kankerbiologie. Een belangrijke focus van haar onderzoek ligt op het gedrag en de aansturing van cellen in het borstweefsel: hoe wordt het gedrag van deze cellen gereguleerd tijdens de ontwikkeling van de borstklier (in het embryo, tijdens de pubertijd en bij zwangerschap), en hoe draagt een ontregeling in deze processen bij aan het ontstaan van borstkanker?

Tanne van der Wal is promovendus medische biologie aan de Universiteit van Amsterdam, fotograaf en hoofdredacteur bij wetenschapsradio Radio Swammerdam. Zij is geïnteresseerd in de raakvlakken tussen uiteenlopende wetenschappelijke velden en de kunsten en pleit voor een betere integratie van wetenschappelijk onderzoek in de maatschappij.

Gerelateerde programma’s
01 02 22
Poëzie onder de microscoop

Is het lab een plaats voor poëzie? Hoe wordt wetenschappelijk onderzoek een gedicht? Dichter Rosa Schogt was in 2021 artist in residence in het lab van medisch bioloog Renée van Amerongen. Wetenschapsjournalist Gemma Venhuizen gaat met hen in gesprek over hoe ze elkaar vonden, wat ze van elkaars werk begrepen, en hoe kunst en wetenschap elkaar inspireerden.

Datum
Dinsdag 1 feb 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25