20210319-H.W.R.-KLEIN
Canada, Nederland, de bevrijding, en de zoektocht naar soldaat Harold Wilbert Roszell

H.W.R. was hier

In een stukje bos in Eelde, net buiten de stad Groningen, vindt journalist Ernst Arbouw een boom met de initialen van een Canadese soldaat erin gekerfd: H.W.R. TORONTO. CANADA. Arbouw raakt gefascineerd en geobsedeerd. Wie was H.W.R.? Met niet meer dan die drie letters gaat hij op zoek en vindt in een geallieerd archief een naam: Harold Wilbert Roszell, 21 jaar oud, gesneuveld bij de bevrijding van Groningen op 16 april 1945.

Schrijver en journalist Ernst Arbouw gaat in gesprek met redacteur Simon Dikker Hupkes over zijn boek H.W.R. was hier. Hierin reist de lezer mee met de adembenemende zoektocht die begint bij de schrijver in de straat en uiteindelijk leidt naar een voordeur in Toronto. Onderweg vertelt Arbouw het verhaal van gewone Canadese soldaten en hun rol bij de bevrijding van Nederland. Waarom meldden ze zich aan en hoe zagen ze Europa en de Nederlanders?

Over de sprekers

Ernst Arbouw is freelancejournalist (onder meer de Volkskrant) en schrijft over onderwerpen die uiteenlopen van oorlogsarchieven tot tijger-DNA. Voor H.W.R. was hier reisde hij ruim zes weken door Canada, waar hij sprak met veteranen en historici. Ook ontmoette hij familieleden van Harold Roszell en diens gelijktijdig gesneuvelde kameraad John Tuckey.

Simon Dikker Hupkes studeerde politicologie (Universiteit van Amsterdam) en boekwetenschap (Universiteit Leiden) en is redacteur bij uitgeverij Atlas Contact.

Gerelateerde programma’s
08 02 21
Het nut van de man

Sinds #MeToo ligt de man, vooral de witte, opnieuw onder vuur als wellustig patriarch en geprivilegieerd onderdrukker. Feminisme bloeit en de man raakt uit de mode. Wat blijft er over van mannelijkheid? En wat is mannelijkheid eigenlijk?

Datum
Maandag 8 feb 2021 20:00 – 21:30
Locatie
Online
03 03 21
Een verhaal over burn-out en depressie
Naar omstandigheden nogal slecht

In haar boek Naar omstandigheden nogal slecht beschrijft Inger Boxsem de burn-out en langdurige depressie die haar met een smak op de bodem van haar gestel en van de sociaal-maatschappelijke ladder wierpen. Met Marian Donner verkent zij het hoe en waarom van die overspannen staat, waarin zoveel mensen in onze samenleving geraken.

Datum
Woensdag 3 mrt 2021 20:00 – 21:30
Locatie
Online
10 12 20
Het vrouwenbrein

Vrouwen hebben niet dezelfde hersenen als mannen, zo zijn vrouwelijke hersenen kleiner dan die van de man. Toch doet hun denkvermogen zeker niet onder voor dat van mannen. Iris Sommer schetst in haar boek ‘Het vrouwenbrein’ hoe en waarom onze hersenen verschillen en gaat hierover tijdens dit programma in gesprek.

Datum
Donderdag 10 dec 2020 17:00 – 18:30
Locatie
Online