© De Bezige Bij/Bij Barbara
Heleen Debruyne, 'De huisvriend'

Familiegeheimen en autobiografische literatuur

Recent verscheen De huisvriend (De Bezige Bij), de nieuwe roman van de Vlaamse schrijver Heleen Debruyne. Zij vond de inspiratie voor haar boek in brieven en dagboeken van haar grootouders. In dit programma gaat Debruyne in gesprek met onder anderen Marjolijn de Cocq en Kim Schoof over De huisvriend en het autobiografische in de literatuur.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

Terwijl in de late jaren zestig de hele wereld lijkt te veranderen, blijft in het burgerlijke, katholieke West-Vlaanderen veel bij het oude. Zo gaat het gezin uit De huisvriend wekelijks naar de kerk, voor de vorm. Daarna wordt er gegeten, gedronken en naar Maria Callas geluisterd, vaak in het gezelschap van Albert, de rijke, excentrieke huisvriend. Hij betaalt ook alle gezinsvakanties naar de chique Europese oorden van plezier. Maar onder dat laagje van luxe en het goede leven schuilen onuitspreekbare, destructieve verlangens. Waarom fluisteren moeders dat zij hun kind niet bij Albert achter durven laten? En waarom lijkt liefde in dit milieu zo vaak een transactie? De huisvriend is een verkenning van moederschap, liefde en intimiteit. Een met milde spot geschreven verhaal over hoe het verleden koppig blijft doorwerken.

Tijdens dit programma spreekt Heleen Debruyne met Marjolijn de Cocq over De huisvriend. Kim Schoof houdt een lezing naar aanleiding van het boek.

Over de sprekers

Heleen Debruyne groeide op in het West-Vlaamse Roeselare. Ze werkt voor radiozender Klara en schrijft onder meer voor Humo. Ze is ook bekend van Vuile lakens, het boek en de gelijknamige podcast over seks en het lichaam. In 2016 verscheen haar goed ontvangen debuutroman De plantrekkers.

Kim Schoof werkt aan de Open Universiteit aan een proefschrift over hedendaagse autobiografische literatuur. Naast academische stukken schrijft Schoof ook regelmatig over literatuur en kunst in onder meer De Groene AmsterdammerHollands Maandblad en De Witte Raaf en is ze redacteur bij de Nederlandse Boekengids.

Niña Weijers debuteerde in 2014 met haar roman De consequenties, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Gouden Boekenuil Publieksprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de Opzij Literatuurprijs. De consequenties haalde bovendien de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Er verschenen vertalingen in onder andere Amerika, Frankrijk en Engeland. Ze schrijft voor de De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. In juni 2019 verscheen haar nieuwe roman, Kamers antikamers.

Marjolijn de Cocq (moderator) studeerde Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1994 is ze werkzaam als journalist. Ze deed onder meer verslag van het Joegoslaviëtribunaal en het Lockerbie-proces. Ook gaf ze leiding aan verschillende redacties van de gpd. Momenteel is De Cocq chef boeken bij Het Parool, waarin ze ook een wekelijkse column heeft. Van haar hand verschenen Beter, slanker, sterker. De mythe van de maakbare mens (2015) en Maar ik hield al wel van je (2020).

Gerelateerde programma’s
14 10 20
Een avond over miskramen
Maar ik hield al wel van je

Jaarlijks krijgen 11,5 op de 1000 vrouwen een miskraam – en dat zijn alleen de geregistreerde gevallen. Geen miskraam is hetzelfde. Iedereen ervaart haar of zijn eigen leed. Deze avond spreken we hierover bij de presentatie van het boek ‘Maar ik hield al wel van je’ van journalist en schrijver Marjolijn de Cocq. Moderatie: Ronald Ockhuysen.

Datum
Woensdag 14 okt 2020 20:00 – 21:30
Locatie
Online
17 04 19
Max Porter in gesprek met Alma Mathijsen

In dit programma gaat de veelbekroonde Britse auteur Max Porter in gesprek met Alma Mathijsen over zijn nieuwe roman ‘Lanny’ en het schrijverschap.

Datum
Woensdag 17 apr 2019 20:00 – 20:30
Locatie
SPUI25
05 04 19
De liefde, vrouwelijke seksualiteit en autonomie
L’amour Duras

‘De geheimzinnige dood te sterven van minnaars zonder liefde’. Wat spreekt meer tot de verbeelding, en wat is ongrijpbaarder dan de liefde? Niemand weet precies wat het is en toch bepaalt het in grote mate ons leven. In dit programma verdiepen we ons in het werk van Marguerite Duras.

Datum
Vrijdag 5 apr 2019 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25