Familiegeheimen en autobiografische literatuur
Recent verscheen De huisvriend (De Bezige Bij), de nieuwe roman van de Vlaamse schrijver Heleen Debruyne. Zij vond de inspiratie voor haar boek in brieven en dagboeken van haar grootouders. In dit programma gaat Debruyne in gesprek met onder anderen Marjolijn de Cocq en Kim Schoof over De huisvriend en het autobiografische in de literatuur.
Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.
Dit programma is ook online bij te wonen.
Terwijl in de late jaren zestig de hele wereld lijkt te veranderen, blijft in het burgerlijke, katholieke West-Vlaanderen veel bij het oude. Zo gaat het gezin uit De huisvriend wekelijks naar de kerk, voor de vorm. Daarna wordt er gegeten, gedronken en naar Maria Callas geluisterd, vaak in het gezelschap van Albert, de rijke, excentrieke huisvriend. Hij betaalt ook alle gezinsvakanties naar de chique Europese oorden van plezier. Maar onder dat laagje van luxe en het goede leven schuilen onuitspreekbare, destructieve verlangens. Waarom fluisteren moeders dat zij hun kind niet bij Albert achter durven laten? En waarom lijkt liefde in dit milieu zo vaak een transactie? De huisvriend is een verkenning van moederschap, liefde en intimiteit. Een met milde spot geschreven verhaal over hoe het verleden koppig blijft doorwerken.
Tijdens dit programma spreekt Heleen Debruyne met Marjolijn de Cocq over De huisvriend. Kim Schoof houdt een lezing naar aanleiding van het boek.
Over de sprekers
Heleen Debruyne groeide op in het West-Vlaamse Roeselare. Ze werkt voor radiozender Klara en schrijft onder meer voor Humo. Ze is ook bekend van Vuile lakens, het boek en de gelijknamige podcast over seks en het lichaam. In 2016 verscheen haar goed ontvangen debuutroman De plantrekkers.
Kim Schoof werkt aan de Open Universiteit aan een proefschrift over hedendaagse autobiografische literatuur. Naast academische stukken schrijft Schoof ook regelmatig over literatuur en kunst in onder meer De Groene Amsterdammer, Hollands Maandblad en De Witte Raaf en is ze redacteur bij de Nederlandse Boekengids.
Marjolijn de Cocq (moderator) studeerde Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1994 is ze werkzaam als journalist. Ze deed onder meer verslag van het Joegoslaviëtribunaal en het Lockerbie-proces. Ook gaf ze leiding aan verschillende redacties van de gpd. Momenteel is De Cocq chef boeken bij Het Parool, waarin ze ook een wekelijkse column heeft. Van haar hand verschenen Beter, slanker, sterker. De mythe van de maakbare mens (2015) en Maar ik hield al wel van je (2020).