© Henk Ganzeboom
Een nieuw natuurbesef

Drinkbare rivieren

In haar nieuwe boek Drinkbare rivieren vertelt Li An Phoa over haar avonturen langs rivieren op vier continenten. Te voet legt Phoa meer dan 15.000 kilometer af en ervaart de diepe verbondenheid tussen alles wat leeft. Doorlopend stelt zij de vraag: hoe kunnen onze rivieren weer drinkbaar worden?

Naar aanleiding van hun nieuwe boek Drinkbare rivieren vertellen Li An Phoa en Maarten van der Schaaf hun verhaal van een nieuw natuurbesef. Al tijdens haar jeugd in een dichtbebouwde voorstad verwondert Li An Phoa zich over de wildernis in de buurt, het mos tussen de stoeptegels en de reigers bij de sloten. Als twintiger trekt ze de echte wildernis in. Tijdens een kanotocht door het Canadese Noordpoolgebied ontdekt ze dat ze rechtstreeks uit de rivier kan drinken. Maar als ze drie jaar later terugkeert kan dat niet meer: de rivier is vergiftigd, het ecosysteem verstoord. Die ervaring vormt het begin van ‘Drinkable Rivers’, een ambitieus initiatief waarmee Phoa wereldwijd aandacht vraagt voor het belang van gezonde rivieren en mensen aanspoort tot actie. Deze middag interviewt Gemma Venhuizen Phoa en Van der Schaaf over hun ervaringen en visie. Met poëzie van Bernke Klein Zandvoort.

Over de sprekers

Li An Phoa is oprichter van Drinkable Rivers en de nomadische school Spring College, waarmee ze buiten wandelend lesgeeft. Ze studeerde bedrijfskunde, filosofie en systeemecologie. Over haar wandeling van 1000 kilometer langs de Maas werd de documentaire Drinkbare Maas gemaakt.

Maarten van der Schaaf is journalist en schrijver.

Bernke Klein Zandvoort beweegt tussen de beeldende kunst en literatuur. In 2013 debuteerde ze met de dichtbundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert (Querido), die de Liegend Konijn Debuutprijs won en genomineerd werd voor de C. Buddingh’ en Jo Peters Poëzieprijs. Haar tweede bundel Veldwerk (2020, Querido) is genomineerd voor De Grote Poëzieprijs. Naast poëzie schrijft Klein Zandvoort essays, stelt ze programma’s, tentoonstellingen en boeken samen en maakt ze beeldend werk. Op dit moment werkt ze aan een essaybundel die in 2023 zal verschijnen.

Gemma Venhuizen (moderator) is fysisch geograaf en wetenschapsredacteur bij NRC. Ze schreef vier boeken voor volwassenen, waaronder Licht, en één kinderboek: Rotbeesten.

Gerelateerde programma’s
09 12 20
Latouriaanse onderzoekingen
‘Niet-mensen’ in hun recht

Bruno Latour, bekend van onder meer het parlement der dingen, ontvangt deze november de Spinozalens voor zijn intellectuele oeuvre. Met Laura Burgers onderzoeken wij Latours denken in de context van onze rechtsstaat. Ook ontmoeten we Latour in literaire gedaante, en wel op het wad.

Datum
Woensdag 9 dec 2020 20:00 – 21:00
Locatie
Online
09 12 20
Future Design
Collaborating with Nature

Leather grown from fungi and textile dye produced by bacteria are two examples of applications of microbiology that are finding their way into the design field. Designers explore the expressiveness of such new materials through design interventions that can change our attitudes to finite (petrochemical) and/or toxic materials.

Datum
Woensdag 9 dec 2020 17:00 – 18:30
Locatie
Online
14 05 19
Over de werelden onder onze voeten
Benedenwereld

‘Kijk op een heldere nacht omhoog en je ziet het licht van sterren meer dan duizenden triljoenen kilometers van ons vandaan. Kijk naar beneden en je blik stuit op topgrond, tegel of teen…’. Deze avond presenteert Robert Macfarlane zijn nieuwe boek Underland, vertaald als Benedenwereld, en kijken we verder dan het oog reikt naar de werelden onder onze voeten.

Datum
Dinsdag 14 mei 2019 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25