© Peter Bond, Unsplash
Een pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem

Andere kost

Ons voedselsysteem kraakt in zijn voegen. Wij worden ziek en de planeet wordt ziek; verandering is bittere noodzaak. Maar veel van de problemen waarvoor we ons gesteld zien zijn van een ontmoedigende schaal. Wie heeft de verantwoordelijkheid en macht om een ommekeer tot stand te brengen? Wat kun je zelf doen, en wat moeten we samen aanpakken? Deze vragen verkennen Jaap Seidell en Jutka Halberstadt in dit programma naar aanleiding van hun nieuwe boek Andere kost.

In Andere kost maken Jaap Seidell en Jutka Halberstadt inzichtelijk hoe de grote problemen van ons voedselsysteem zich verhouden tot wat er op ons bord ligt. Hoe schadelijk zijn ultrabewerkte producten? Moeten we minder suiker, melk en koolhydraten eten? Kan onze voeding duurzaam, diervriendelijk én gezond zijn? Hoe ver gaat het recht op ongezond eten? Wij, individuen en consumenten, kunnen betere en bewustere keuzes maken, maar dat moet hand in hand gaan met een krachtig en samenhangend overheidsbeleid. Seidell en Halberstadt zijn niet alleen op zoek naar een vruchtbaarder debat, maar ook naar echte verandering.

Over de sprekers

Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij adviseert nationale en internationale wetenschappelijke organisaties, waaronder de WHO en de Gezondheidsraad. Hij is lid van de KNAW. Hij schreef samen met Jutka Halberstadt Tegenwicht (2011), Het voedsellabyrint (2014) en Jongleren met voeding (2018). Samen publiceren ze ook regelmatig over voeding, gedrag en gezondheid in onder meer Het Parool. Hij twittert van @jaapseidell en is ook op Linkedin te vinden.

Jutka Halberstadt is psycholoog, universitair docent Kinderobesitas aan de Vrije Universiteit Amsterdam en landelijk projectmanager van Care for Obesity. Ze schreef samen met Jaap Seidell  Tegenwicht (2011), Het voedsellabyrint (2014) en Jongleren met voeding (2018). Samen publiceren ze ook regelmatig over voeding, gedrag en gezondheid in onder meer Het Parool.

Herman Wijffels is een Nederlandse econoom. Hij was onder andere voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Tot 2016 was hij hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering bij het Utrecht Sustainability Institute van de Universiteit Utrecht. Hij houdt zich bezig met de circulaire economie.

Sebastiaan Aalst (moderator) is strategisch directeur van het creatief bureau Food Cabinet. Samen met opdrachtgevers bedenkt hij campagnes en programma’s om mensen te inspireren om duurzame, eerlijke en gezonde voedselkeuzes te maken.

Gerelateerde programma’s
13 04 21
Een middag over greenwashing
Duurzaam of een doorzichtige marketingtruc?

Termen als ‘groen’, ‘duurzaam’ en ‘CO2-neutraal’ zijn niet meer weg te denken uit de marketing van grote bedrijven. Consumenten vragen ook steeds bewuster om duurzame producten, en zijn bereid om daarvoor te betalen. Energiebedrijven, banken en kledingwinkels: in allerlei sectoren proberen en beweren bedrijven groen en verantwoord te zijn. Maar hoe vaak is dit ook echt zo?

Datum
Dinsdag 13 apr 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
04 12 19
Déjà vu
La Grande Bouffe. De vette hap in Amsterdam door de eeuwen heen

Amsterdam is overvol met restaurantjes, eetcafés, nutella- en wafelwinkels en sterrenrestaurants. Ondertussen worden we in Nederland dikker en dikker -maar niet in Amsterdam. Wat is er zo speciaal aan de Amsterdamse eetcultuur? Deze middag spreken we over de geschiedenis van eten en overeten in Amsterdam.

Datum
Woensdag 4 dec 2019 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
26 04 19
Vliegen op frituurvet
Luchtvaart en klimaat

De luchtvaart duikt steeds vaker op in de klimaatdiscussie. Vliegschaamte is zelfs een nieuw woord geworden. In welke mate kunnen we nog vliegen als we ook de klimaatdoelen van Parijs willen halen?

Datum
Vrijdag 26 apr 2019 17:00 – 18:00
Locatie
SPUI25