Partner Athenaeum Boekhandel

Aankomende programma’s
23 05 24
Over de heersers van het Romeinse Rijk
Een avond met Mary Beard

De bekende emeritus-hoogleraar en auteur Mary Beard gaat deze avond in gesprek met filosoof Tinneke Beeckman over de heersers van het Romeinse Rijk. Wat deden zij, en waarom? En waarom worden er over hen zulke buitenissige en soms ook lugubere verhalen verteld?

Datum
Donderdag 23 mei 2024 20:00 uur
Locatie
Aula
Programma’s uit het verleden
16 03 24
Boekenweekevenement 2024: Bij ons in de familie

Met dit feestelijke programma trappen we traditiegetrouw de Boekenweek af. Dit jaar wordt de gehele familie Chabot geïnterviewd over het boekenweekthema ‘Bij ons in de familie’.

Koop hier je kaarten.

Datum
Zaterdag 16 mrt 2024 14:00 uur
07 12 23
Le Mage du Kremlin: Margot Dijkgraaf interviewt Giuliano da Empoli

Op deze avond vindt een langverwachte ontmoeting plaats met de Italiaans-Zwitserse Franstalige schrijver Giuliano da Empoli. Hij won de Nederlandse Choix Goncourt 2022 met zijn boek Le Mage du Kremlin, De Kremlin Fluisteraar. Margot Dijkgraaf gaat met hem in gesprek over zijn boek en schrijverschap.

Datum
Donderdag 7 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
11 11 23
Boekpresentatie De wereld op zijn kop
Opnieuw leren kijken met de Hollandse meesters

Twintig jaar geleden volgde Benjamin Moser vanuit Amerika zijn geliefde, en vestigde zich in Utrecht. Om Nederland beter te begrijpen dwaalde hij door musea en kwam oog in oog te staan met de fascinerende schilders uit de zeventiende eeuw. Met Rembrandt, Ter Borch en Vermeer leerde Moser opnieuw te kijken en onderzocht hij het waarom van de kunst. De wereld op zijn kop doet verslag van deze verkenningen van een vreemdeling. Vanavond zetten we de ontdekkingstocht voort.

Datum
Zaterdag 11 nov 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
05 11 23
Claire-Louise Bennett en vertalersduo Karina van Santen en Martine Vosmaer
Ontmoeting met de winnaars van de Europese Literatuurprijs 2023

De winnaars van de Europese Literatuurprijs 2023 zijn de Britse auteur Claire-Louise Bennett en vertalersduo Karina van Santen en Martine Vosmaer. Moderator Dieuwertje Mertens gaat met hen in gesprek over Bennetts roman Checkout 19 en hoe de vertalers die als Kassa 19 naar het Nederlands vertaalden. Over Bennetts oorspronkelijke tekst, de kunst van het samen vertalen, en het in een andere taal vormgeven van de eindeloze en krachtige stroom aan associaties en denkbeelden die Kassa 19 rijk is.

Datum
Zondag 5 nov 2023 15:00 uur
Locatie
SPUI25
04 11 23
Dingen die je hoop geven met Haemin Sunim

Deze november verschijnt het langverwachte nieuwe boek van de wereldberoemde boeddhistische monnik Haemin Sunim: Dingen die je hoop geven. In dit werk deelt hij wijsheden om moeilijke tijden te doorstaan en leren accepteren. Hij gaat over zijn oeuvre en leven in gesprek met Mischa Blok.

Datum
Zaterdag 4 nov 2023 16:00 uur
Locatie
Aula
03 10 23
A Conversation with Jonathan Israel
Spinoza: Life and Legacy

With Spinoza: Life and Legacy, Jonathan Israel has written a biography of arguably the boldest and most unsettling of the early modern philosophers, which examines the man’s life, relationships, writings, and career, while also forcing us to rethink how we previously understood Spinoza’s reception in his own time and in the years following his death. Tonight, Israel will discuss his new book with Tinneke Beeckman and Lukas Verburgt.

Datum
Dinsdag 3 okt 2023 20:00 uur
Locatie
Vondelkerk
22 09 23
Nieuw licht op Hilary Mantel

Hilary Mantel was een buitengewoon veelzijdige auteur. Korte verhalen, essays en romans, historisch en contemporain werk, krantenartikelen: met haar ongelooflijke schrijftalent en verbeeldingskracht, en niet te vergeten haar verrukkelijke gevoel voor humor, kon ze elk genre aan. Een jaar na haar overlijden presenteren we Goed leren praten, de vertaling van Learning to Talk. Dit laatste werk wordt besproken door literair journalist Liddie Austin, uitgever Nelleke Geel en vertaler Niek Miedema, onder begeleiding van boekverkoper Bob Kappen.

Datum
Vrijdag 22 sep 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25
12 09 23
Boeklancering
Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel

Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? Francine Oomen is terug (van nooit weggeweest)! Na 25 jaar is er nu het eerste deel voor de volwassen geworden lezers van toen. Met een feestelijk programma vieren we de verschijning en is het boek voor het eerst verkrijgbaar.

Datum
Dinsdag 12 sep 2023 20:00 uur
Locatie
Aula
15 06 23
Literair interview over Alkibiades
Ilja Leonard Pfeijffer en de mooiste man van Griekenland

In zijn nieuwe, monumentale en rijk gedocumenteerde historische roman Alkibiades vertelt Ilja Leonard Pfeijffer het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Vanavond gaat literair journalist Jelle Van Riet met Pfeijffer in gesprek over zijn nieuwe roman en het najagen van ambities in een onvolmaakte wereld. Met een historische introductie op Alkibiades door Diederik Burgersdijk.

Datum
Donderdag 15 jun 2023 20:00 uur
Locatie
Aula
14 06 23
Bekendmaking shortlist Europese Literatuurprijs 2023

Veertien titels vertaald uit tien talen maken kans op de Europese Literatuurprijs 2023. Ook dit jaar maken lezers, schrijvers en critici middels lofredes bekend welke vier boeken de shortlist hebben gehaald. Zij spreken ieder over hun eigen favoriete roman. Literair recensent en vertaler Emilia Menkveld modereert de feestelijke avond. 

Datum
Woensdag 14 jun 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
15 05 23
Over het verleden en heden van de “sweet stuff”
De wereld van suiker

Suiker: voor het grootste deel van haar geschiedenis ontbrak het de mens aan de zoete stof, maar anno 2023 staat haar wereld er bol van. In zijn nieuwe boek The World of Sugar onderzoekt historicus Ulbe Bosma de geschiedenis van suiker. Het zoet blijkt een revolutionaire kracht met bijzonder bittere bijsmaak: aan suiker kleeft niet alleen het immense geweld van de trans-Atlantische slavernij, ook veroorzaakte het product ziekte en ecologische crisis. Ter gelegenheid van zijn boek beziet Bosma met historici, ecologen en schrijvers het verleden en heden van de plots alomtegenwoordige “sweet stuff”.

Datum
Maandag 15 mei 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
23 03 23
Op de bres voor Europa

Alles wat we in Europa hebben bereikt, staat nu op het spel. Dat is de strekking van het nieuwe boek van Timothy Garton Ash: Europa. Het is een persoonlijke geschiedenis van een periode van ongekende vooruitgang en een getuigenis van wat er is misgegaan: van de financiële crisis van 2008 tot de oorlog in Oekraïne. Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling gaat Garton Ash in gesprek met Caroline de Gruyter en Geert Mak. Moderatie: Tamar de Waal.

Datum
Donderdag 23 mrt 2023 20:00 uur
Locatie
Aula
11 03 23
Ik ben alles. Boekenweekevenement 2023

Met dit feestelijke programma trappen we de Boekenweek 2023 af: Mirjam van Hengel interviewt Boekenweekauteurs Lize Spit en Raoul de Jong. Met een poëtisch intermezzo van Tsead Bruinja.

Koop hier je ticket.

Datum
Zaterdag 11 mrt 2023 14:00 uur
Locatie
Aula
23 02 23
Michel Krielaars in conversation with Bernard Wasserstein
A Small Town in Ukraine

The historian Bernard Wasserstein set out to uncover the hidden past of the town forty miles west of Lviv where his family originated: Krakowiec. This evening, on the occasion of the book launch of A Small Town in Ukraine, he recounts its dramatic and traumatic history. ‘I want to observe and understand how some of the great forces that determined the shape of our times affected ordinary people.’ Wasserstein will talk about his new book and engage in a conversation with Michel Krielaars.

Datum
Donderdag 23 feb 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
29 11 22
Over een verleden van dynastieën
De harten van de wereldgeschiedenis

Historicus Simon Sebag Montefiore spreekt aan de hand van zijn nieuwe boek De wereld over een nieuw soort wereldgeschiedenis; van de Inca’s en de Ottomanen, tot de Habsburgers en de Kennedy’s. Voor Montefiore vormen deze machtige dynastieën een mondiale geschiedenis die alle tijdperken en continenten overspant en waarin familiebanden centraal staan.

Datum
Dinsdag 29 nov 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
10 11 22
Une soirée française avec Margot Dijkgraaf et Marie-Hélène Lafon

Deze avond vindt de langverwachte ontmoeting met Franse schrijver Marie-Hélène Lafon plaats. Zij won in 2021 de Prix Cercle de Lecture Athenaeum met haar boek Histoire du fils, waarvoor zij eerder al de Prix Renaudot ontving. Margot Dijkgraaf gaat met haar in gesprek.

Datum
Donderdag 10 nov 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
06 11 22
Ontmoeting met de winnaars van de Europese Literatuurprijs 2022: Agustín Fernández Mallo en vertaler Adri Boon

De winnaars van de Europese Literatuurprijs 2022 zijn de Spaanse auteur Agustín Fernández Mallo en vertaler Adri Boon. Niet eerder in de geschiedenis van de Europese Literatuurprijs koos de jury voor een vertaling uit het Spaans. De auteur en vertaler kennen elkaar goed en vertellen in dit programma over hun samenwerking, de kunst van het vertalen en over wat het betekent om op te zoek te gaan naar een nieuwe vorm en zo de literaire wereld op zijn kop te zetten.

Datum
Zondag 6 nov 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
26 10 22
Over wereldbeeld en werken van W.F. Hermans
Hermans helemaal
Het wereldbeeld en de werken van Willem Frederik Hermans spreken vandaag, een kwart eeuw na zijn dood, nog altijd aan, en inspireren nieuwe kunstenaars en liefhebbers van de letteren tot nieuwe creaties. Wat verklaart die wonderlijke aantrekkingskracht van een moeilijk man, die zijn talenten in de volle breedte – van romans tot poëzie, collages en fotografie – aan Nederland toonde?
Datum
Woensdag 26 okt 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
21 09 22
Het beste voor het laatst bewaard
De dagboekenavond van J.J. Voskuil

Wie dacht dat J.J. Voskuil (1926–2008) na zijn overlijden zou zwijgen, kwam bedrogen uit. Binnen de huid, De buurman, Mensenkinderen en Ik ben ik niet – ze verschenen na zijn dood met een bijna ijzeren regelmaat. Maar verreweg het grootste werk moest nog komen: zeven delen dagboeken. Deze avond presenteren we u het eerste deel, Bijna een man. Dagboeken 1939-1955, tijdens een literaire avond met Voskuil-kenners en -liefhebbers, onder wie Mirjam van Hengel, Hanneke Groenteman en Elsbeth Etty.

Datum
Woensdag 21 sep 2022 20:00 uur
Locatie
Aula
22 06 22
Bekendmaking shortlist Europese Literatuurprijs 2022

Twintig titels vertaald uit elf talen maken kans op de Europese Literatuurprijs 2022. Ook dit jaar maken lezers, schrijvers en critici in een feestelijk programma middels lofredes bekend welke boeken de shortlist hebben gehaald.

Datum
Woensdag 22 jun 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
13 06 22
Honderd jaar Willem Brakman
13 juni is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse veelschrijver Willem Brakman (1922-2008) werd geboren. Deze avond vieren we met kenners en liefhebbers van zijn werk.
Datum
Maandag 13 jun 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
19 05 22
Vertalersgeluk

Kom luisteren naar de Nederlandse stemmen van Hervé Le Tellier, Lana Bastašić en Antonio Scurati tijdens de Vertalersgeluktournee! Deze avond vertellen Andreas Dijkzeul, Pavle Trkulja en Jan van der Haar over het vertalen van hun voor de longlist van de Europese Literatuurprijs genomineerde romans.

Datum
Donderdag 19 mei 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
17 05 22
Over transgender-zijn en moederschap
Detransitie, baby

Auteur Torrey Peters brak vorig jaar wereldwijd door met haar roman Detransitie, baby (Atlas Contact). Naar aanleiding van haar boek gaat Torrey Peters in gesprek met de vertaler, Janneke van der Meulen, over de roman, gender en moederschap.

Datum
Dinsdag 17 mei 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
09 04 22
Vier de eerste liefde

Lang leve de eerste liefde! We trappen de Boekenweek af met een feestelijke literaire middag. Het eerste evenement van de Boekenweek, met niemand minder dan de schrijvers van het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay: Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld over het thema Eerste Liefde.

Datum
Zaterdag 9 apr 2022 14:00 uur
Locatie
Aula
29 03 22
Gustaaf Peek in gesprek over zijn roman A.D.
Niemand is vrij

Deze middag gaat schrijver Gustaaf Peek in gesprek met Alfred Birney en Dik van der Meulen over zijn nieuwste, historische roman A.D.

Datum
Dinsdag 29 mrt 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
24 02 22
Een tweegesprek tussen schrijver Willem Melchior en Fokke Obbema
God in Japan

Naar aanleiding van het verschijnen van God in Japan. Een pelgrimslied, het nieuwe boek van Willem Melchior, gaan de schrijver en Fokke Obbema met elkaar in gesprek over de zin van het leven.

Datum
Donderdag 24 feb 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
17 02 22
De biografie van Willem van Oranje
De zwijger

Omstreeks 1560 was Willem van Oranje de rijkste en meest veelbelovende edelman van de Nederlanden. Nog geen tien jaar later was hij zo goed als alles kwijt: zijn bezit, zijn macht en ook zijn goede reputatie. Wat was er gebeurd?

Datum
Donderdag 17 feb 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
02 12 21
De Chinese literaire klassieker
‘De droom van de Rode Kamer’

De droom van de Rode Kamer wordt gerekend tot de hoogtepunten van de klassieke Chinese literatuur. Ter gelegenheid van de eerste Nederlandse vertaling van deze grote Chinese roman gaan we in gesprek over de Nederlandse vertaling en de Chinese romankunst.

Datum
Donderdag 2 dec 2021 20:00 uur
Locatie
Online
04 11 21
De tekeningen van Franz Kafka

In 2019 werden in het Max Brod Archief tot dusver onbekende tekeningen van Franz Kafka ontdekt. Nu worden deze en Kafka’s andere tekeningen voor het eerst in boekvorm samengebracht. In dit programma staan we stil bij Kafka’s veelzijdige kunstenaarschap met onder anderen Arnon Grunberg en Andreas Kilcher, de ontdekker van de tekeningen.

Datum
Donderdag 4 nov 2021 20:00 uur
Locatie
SPUI25
30 09 21
Luc Panhuysen over ‘Het monsterschip’
Tromp en de armada van 1639

Toen Tromp in 1637 de leiding over de admiraliteit op zich nam, stond Nederland er maritiem gezien beroerd voor. Toch wist Tromp met een staaltje innovatief leiderschap zijn gehavende vloot om te bouwen tot een ‘monsterschip’ en in 1639 de Spaanse armada te verslaan bij Duins. Deze avond staan we stil bij de verschijning van Luc Panhuysens nieuwe boek Het monsterschip (Atlas Contact), dat handelt over deze legendarische zeeslag.

Datum
Donderdag 30 sep 2021 20:00 uur
Locatie
SPUI25
25 05 21
Postcolonial Practices in the Netherlands and Norway
Culture, Coloniality and Companionship

How to relate to a colonial past that has influenced today’s cultural institutions, universities and archives? What strategies do present-day researchers and artists employ to both acknowledge detrimental histories and ‘unlearn’ them? Taking renowned cultural theorist Ariella Azoulay’s notion of ‘companionship’ as our starting point, we explore the very different yet in ways remarkably consistent Dutch and Norwegian postcolonial practices.

Datum
Dinsdag 25 mei 2021 17:00 uur
Locatie
Online
12 05 21
The Racial History of an Idea
White Freedom

In his new book, White Freedom, historian Tyler Stovall traces the complex relationship between freedom and race from the eighteenth century to today, revealing how being free has meant being white. He will discuss these new perspectives together with historian René Koekkoek and anthropologist Francio Guadeloupe.

Datum
Woensdag 12 mei 2021 20:00 uur
Locatie
Online
04 05 21
Verhalen over vooroorlogse bewoners
Joodse huizen

De belangstelling voor het joodse leven van alledag, dat nagenoeg volledig vernietigde deel van onze samenleving, is groeiende. De boekenreeks Joodse huizen. Verhalen over vooroorlogse bewoners reconstrueert de historie aan de hand van adressen en vormt zo een gestaag groeiend papieren monument voor een verdwenen cultuur. Voorafgaand aan de Dodenherdenking wordt voorgelezen uit het nieuwe deel.

Datum
Dinsdag 4 mei 2021 19:00 uur
Locatie
Online
24 06 20
De shortlist
Europese Literatuurprijs

In deze feestelijke virtuele bijeenkomst wordt de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2020 bekendgemaakt en tien jaar Europese Literatuurprijs gevierd. In dit jubileumjaar van de prijs is er niet één jury, maar kiest ook een studentenjury haar eigen shortlist. Op de longlist staan twintig titels die kans maken te worden verkozen tot beste hedendaagse Europese roman die in 2019 in het Nederlands is verschenen. De Europese Literatuurprijs bekroont zowel auteur als vertaler van de winnende romans.

Datum
Woensdag 24 jun 2020 12:00 uur
Locatie
Online
21 06 20
Het beste filosofieboek van het afgelopen jaar
De Socratesbeker 2020

Wie schreef het afgelopen jaar het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek? Tijdens een feestelijke Zoom-sessie in de Maand van de Filosofie reiken wij de Socratesbeker uit.

Datum
Zondag 21 jun 2020 20:00 uur
Locatie
Online
03 03 20
The State of Translation
De vertaler als auteur

Hoe is het gesteld met de kwaliteit van literaire vertalingen in Nederland en daarbuiten? Naar aanleiding van deze vraag spreekt vertaler Martin de Haan in SPUI25 de vijfde The State of Translation-lezing uit. Twee respondenten, Eva Wissenburg en Berend Sommer, geven hierop een reactie. Daarna is er ruimte voor debat en vragen uit het publiek. Moderatie: Maite Karssenberg.

Datum
Dinsdag 3 mrt 2020 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 02 20
Het Franse seizoen
Macha Makeïeff

In de reeks ‘Het Franse Seizoen’ neemt Olivier Barrot de literaire stand van zaken in Frankrijk onder de loep. Deze editie interviewt hij Macha Makeïeff. Voertaal: Frans.

Datum
Dinsdag 4 feb 2020 20:00 uur
Locatie
SPUI25
16 01 20
Masters of narrative history
Dan Jones

Mention The Crusades and our imagination comes alive with images of chivalry and adventure, of rape and pillage, of wars of civilisation ancient and modern. Yes, The Crusades have come to represent all that; but they are also a series of concrete historical events in which historical persons of all sorts were swept up. Leave it to Netflix-historian Dan Jones to bring those persons to life.

Datum
Donderdag 16 jan 2020 20:00 uur
Locatie
SPUI25
10 12 19
Het Franse Seizoen
Julia Deck

In de reeks ‘Het Franse Seizoen’ neemt Olivier Barrot de literaire stand van zaken in Frankrijk onder de loep. Deze editie interviewt hij Julia Deck. Let op! De voertaal van dit programma is in het Frans.

Datum
Dinsdag 10 dec 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25
28 11 19
In gesprek met Geert Mak
Grote verwachtingen

Grote verwachtingen van Geert Mak is het vervolg op het zeer succesvolle In Europa dat vijftien jaar geleden verscheen. Deze avond vieren we de presentatie van dit nieuwe grote werk over het verleden en de toekomst van Europa.

Datum
Donderdag 28 nov 2019 20:00 uur
Locatie
Aula