Aan huis gekluisterd door corona blijkt onze boekenkast een schatkamer en portaal naar nieuwe avonturen en inzichten. In de rubriek Uit de Kast delen de mensen achter SPUI25 een of meerdere titels uit hun kast die hen inspireren en die de quarantaine van kleur voorzien. Deze week kijken we in de kast van Boaz Groenendaal, SPUI25 in Spe-lid en stagiair bij SPUI25.

Miriam Rasch
Zwemmen in de oceaan: berichten uit een postdigitale wereld

Zwemmen in de oceaan: berichten uit een postdigitale wereld is een essaybundel van schrijver, filosoof en docent netwerkcultuur Miriam Rasch. Deze essays zijn, tijdens een crisis waarin onze digitale tijdsbesteding met de dag toeneemt, hoogst relevant en laten een mooie wisselwerking van digital culture en de kunsten zien. Miriam Rasch maakt diepere filosofie over netwerkcultuur toegankelijk aan de hand van literatuur, poëzie, films en haar eigen anekdotes over bijvoorbeeld de Albert Heijn-bonuskaart. De essays laten aan de ene kant zien dat wij niet meer zonder het internet kunnen, aan de andere kant is het door Rasch’ schrijfstijl een perfecte uiteenzetting van hoe betekenis binnen dit netwerk gevonden kan worden. Ook verschijnt haar nieuwe boek Frictie in mei bij de Bezige Bij.

Paolo Giordano
De hemel verslinden

De hemel verslinden van Paolo Giordano (doorgebroken met De eenzaamheid van de priemgetallenwerd anderhalf jaar geleden al terecht gelauwerd. In de zonnige lentedagen van april was dit het boek dat mij op het dakterras lezende hield. Giordano vertelt het verhaal van een meisje op het Italiaanse platteland, de drie halfbroers met wie zij in contact komt en het schandaal dat hen hun hele leven zal achtervolgen. Zijn vertelkunst zorgt ervoor dat het idyllische platteland van Italië en jeugdtaboes pal naast elkaar staan en je door de beklemmende sfeer niet wilt stoppen met lezen. Daarnaast schreef Giordano (naast schrijver ook afgestudeerd natuurkundige) nu al het boek In tijden van besmetting over Covid-19 en de verspreiding van virussen.

Six Seasons

Six Seasons is een kookboek waarin kok en schrijver Joshua McFadden het jaar herverdeelt in zes seizoenen en zo ook zijn recepten nieuwe kleur geeft. Na een korte levensles over de agrarische sector en enkele geweldige tips in zijn inleiding (simpele dingen als de juiste manier om een salade te dresseren of hoe knoflook tot zijn recht te laten komen) kookt Joshua met de seizoenen mee om zo onze gebruikelijke groenten in een nieuw jasje te stoppen. Ideaal om van iedereen een betere thuiskok te maken nu de restaurants zijn gesloten. Van tuna melts met courgette, tot gekarameliseerde wortelen en simpele maar stevige stoofpotjes, Joshua zorgt dat wij de natuur en diens producten opnieuw gaan appreciëren.

Gerelateerde artikelen